עמק השלום

(צביקה, יעל, יותם, רפי, ומשפ' קיסר, 15.3.08)

"עמק השלום" הוא שם לא רשמי למסלול טיול קצר בנחל השניים, קרוב ליקנעם (20 דקות נסיעה מזכרון-יעקב). הרעיון במסלול, שאותו טיפחה עמותת לטם, הוא לאפשר גם לנכים להגיע לאיזורי טבע יפים ומיוחדים. לשם כך, השביל כולו סלול (חלקו אספלט, חלקו גשרים מעץ), ובנוי כך שהוא מגיע ממש עד לנקודות היפות בנחל. אם אתם לא צמודים לכסא גלגלים, תוכלו להמשיך את המסלול בדרכי עפר שונות שמסתובבות בעמק, ולמצוא לכם פינה שקטה לפיקניק.

המסלול עובר לאורך קטע יפה של נחל השניים ומגיע לפתחן של כמה מערות קטנות מאוד, שאפשר להכנס אליהן. בסך הכל זהו מסלול נחמד, אבל למרבה הצער, השביל צר למדי, ובשבתות יפות כמו זו שהיתה השבוע, האיזור מלא כל כך במטיילים שצריך ממש לפלס דרך ביניהם, וקשה לי לראות איך מישהו בכסא גלגלים היה מסתדר שם. גם שבילי העפר שמסביב היו מלאים בכל מיני כלי רכב ממונעים, החל מרכבי היי-טק ועד לטרקטורונים, ועל שולחן פיקניק פנוי לא היה מה לדבר. יתכן שבמהלך השבוע האיזור ריק יותר, אבל בשבת אביבית ממש לא כדאי להתקרב לכאן.

הגעה: בניגוד לכתוב במקומות אחרים באינטרנט, אין כניסה לאתר דרך יקנעם מושבה, וגם לא דרך קיבוץ הזורע. במקום זאת, יש לנסוע על כביש 66 אל היציאה הדרומית של קיבוץ הזורע (אם באים מצפון, צריך לעבור את הכניסה הראשית של קיבוץ הזורע, לחלוף על פני תחנת דלק, ואז לפנות ימינה). כאן ישנם כבישים רבים שנוסעים בתוך יער הזורע (יער נטוע של קק"ל) ועולים על הר גחר הסמוך. ישנו כביש שעוקף את ההר ומגיע ישירות לעמק השלום, אבל אם אתם לא ממהרים, דווקא כדאי לעלות בכביש הצר ולהסתכל על נופי עמק יזרעאל. הכביש עולה אל פסגת הר גחר, שם יש איזור פיקניק קטן, ואז יורד חזרה בצד המערבי של ההר. רק לאחר שיורדים מההר מתחיל שילוט לעמק השלום.

חי-בר כרמל

(כל המשפחה)
יחמורים בחי-בר כרמל. היחמור משמאל השיר לפני כמה שבועות את קרניו לאחר סוף עונת החיזור.
חי-בר הוא מעין גן חיות שבו מגדלים בעלי חיים בסביבתם הטבעית, כולל בעלי חיים ששכנו בעבר במקום אך נעלמו מאזורנו עקב ציד או הרס בתי הגידול שלהם. חלק מבעלי החיים מתרבים בחי-בר ובמקרים מסוימים משחררים את הצאצאים שלהם לטבע.
עדר צבאים בחי-בר כרמל
ישנם שני אתרי חי-בר: הראשון הוא בכרמל, והשני ליד יטבתה. בחי-בר כרמל אפשר לראות כמה מיני חיות שאמנם מסתובבות בטבע, אבל לא רואים אותן ביום-יום: יחמורים, נשרים, כבשי בר (שלא נראות בכלל כמו כבשים בספרי ילדים) וצבאים.

הכניסה לאתר היא בתשלום. בשבתות ישנה הדרכה וכן מוקרן סרט על ההיסטוריה של המקום.

נשר חופשי שבא לבקר את חבריו בחי-בר